Proč nekonzumovat mléčné bílkoviny a co nám mohou způsobovat!

Titulní stránka / Blog / Proč nekonzumovat mléčné bílkoviny a co nám mohou způsobovat!

Pravdou je, že pohádka „o mléku, které je zdravé pro tělo“ je stále více podrobována zkoumání mnoha nezávislými vědci a výzkumníky, kteří již mají plné zuby propagandy kolem mléka.

Podle rozsáhlé studie provedené na tisících Švédů, dlouhodobá konzumace kravského mléka má na zdraví škodlivé účinky. Výzkum byl publikován v Britském medicínském žurnálu (The British Medical Journal (BMI).

Studie zkoumala 61 433 žen ve věku 39 až 74 let po dobu více než 20 let a 45 339 mužů v podobném věku po dobu 11 let. Bylo zjištěno, že lidé, kteří pili více kravského mléka byly náchylnější k úmrtí nebo ke zlomeninám kostí během období výzkumu.

Pasterizované mléčné výrobky jako je mléko nebo sýry jsou významným zdrojem přirozeně dostupného vápníku. Toto tvrzení je zcela nepravdivé.

Po procesu pasterizace nám zůstane jen uhličitan vápníku zbavený chelátového činidla, který buňky nedokáží absorbovat.

Tělo pak spotřebovává vápník z kostí a jiných tkání, aby dosáhlo potřebnou hladinu uhličitanu vápníku v krvi. Výsledkem tohoto procesu je osteoporóza.

Pasterizované mléčné výrobky obsahují také velmi málo hořčíku potřebného ve správném poměru na vstřebávání vápníku. Minimální poměr vápníku k hořčíku je 2: 1, ideálně však 1: 1.

Takže mléko, které má poměr vápníku k hořčíku 10: 1 má problém.

Řídnutí kostí a osteoporózu tak můžeme připsat zvýšené hladině endogenních kyselin, které vznikají metabolismem bílkovin, a spotřebovávají vápník z kostí na neutralizaci alkalických solí“.

Nejpravděpodobnější vysvětlení nepříznivých účinků pití mléka na zdraví je vznik škodlivých zánětů vyvolaných z galaktózy.

Mezi téměř 60 hormony se vyskytuje i jeden významný růstový hormon s názvem podobným inzulínu – Růstový Faktor JEDNA (IGF-1).

Strava, kterou zkonzumujeme, ovlivňuje, jaké množství IGF-1 nám bude kolovat v krvi. Strava celkově bohatší na kalorie či živočišné bílkoviny obvykle zvyšuje hladinu IGF-1, a zdá se, že mléko zde hraje mimořádně znepokojivou roli.

Představme si tento hormon jako „buněčné palivo“ pro každý typ rakoviny… (v medicínském světě se povídá, že IGF-1 je klíčovým faktorem při rychlém nárůstu a šíření se rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva, a je zde podezření, že se s největší pravděpodobností zjistí jeho přímý vztah s VŠEMI typy rakoviny).

Pasterizace má za účel zamaskovat nízkou kvalitu mléka, také ničí živiny a enzymy.

Test na měření pasterizace se nazývá negativní alfa fosfatázový test.

Když mléko zahřejeme na 74 stupňů Celsia (při UHT mléku ještě více) a pasterace je dokončena, fosfatáza enzymů je pak zničena na 100 procent.

A hádejte co! Fosfatáza enzymů je enzym, který je klíčový při vstřebávání minerálů včetně vápníku! Fosfatáza je třetí nejvíce zastoupený enzym v syrovém mléce.

Je levnější vyprodukovat špinavé mléko a zničit bakterie ohřevem, než udržovat čistou produkci mléka a dbát o zdraví krav.

Za účelem zničení patogenů mléko musí projít „čištěním“, „filtrováním“, „baktofugaci“ a dvěma „odvzdušňovacími“ procedurami.

Každá z těchto procedur využívá teplotu v rozsahu 38–79 ° Celsia.

Mlékárny se spoléhají na mnohé teplotní procedury, aby nemuseli řešit špatnou úroveň hygieny v chovu krav: mléko plné infekcí a odpadu.

Závěr zkoumání nezávislých laboratoří zjistila, že 44% ze 125 druhů pasterizovaného mléka obsahuje až 2200 organismů na cm3(fekální bakterie, střevní bakterie).

Pasterizace také ničí vitamin C a poškozuje B vitaminy rozpustné ve vodě, čímž snižuje výživovou hodnotu mléka.

Vápník a další minerály se zase pasterizací stávají pro tělo nevyužitelné. Chemická reakce mezi bílkovinami a cukry – známá jako Maillardova reakce – se objevuje při vyšších teplotách a způsobuje tmavnutí a ztrátu barvy mléka.

Pasterizace také zabíjí mléčné enzymy, bílkoviny, protilátky jako prospěšné hormony, výsledkem je devitalizované, „neživé“ mléko. Mléčné enzymy pomáhají strávit laktózu, enzymy a bílkoviny, spolu umožňují organismu vstřebávat vitamíny.

Ochranné enzymy v mléce jsou po pasterizaci neúčinné, mléko je tak náchylnější zkazit se.

Závěr

Abychom to shrnuli, mléko nepatří mezi nápoje, které bychom mohli doporučit za účelem udržování či zlepšení zdraví. Nemá žádné výjimečné výživové hodnoty a jeho konzumace nám přináší více rizik než prospěchu.

Jako náhradu si můžeme zvolit kokosové mléko,mléko z ořechů (např. mandlové mléko, mléko z kešu ořechů), či konopné mléko, které z pohledu nutriční hodnoty a prospěšnosti pro zdraví daleko převyšují běžné kravské mléko.

Napište nám

Vyplňte prosím všechny povinné položky označené hvězdičkou. Ozveme se vám hned, jak to bude možné.

Please let us know your name.

Please let us know your email address.

Please write a subject for your message.

Please let us know your message.

Pro odeslání formuláře musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů, v souladu s legislativou České republiky.