Ing. Hana Zapletalová

Úvodní stránka / Doporučovaní odborníci / Ing. Hana Zapletalová
Hana Zapletalová
  • certifikovaný výživový poradce
  • výživa pro všechny věkové skupiny
  • výživa bezlepková, pro alergiky, astmatiky, diabetiky
  • výživový specialista v oblasti raw food/živá strava
  • určení metabolického typu podle astrologie + jídelníček na míru
  • autorka knihy o živé stravě „Nevšední gurmán“
  • cvičitelka power jógy (instruktor Body and Mind)
  • instruktor těhotenské jógy systémem Andrey Smékalové

 

 

 

Motto: „Pomozme svému tělu, aby si dokázalo pomoci samo.“

Lidské tělo má jedinečnou sebeuzdravovací schopnost. Když mu dáme podmínky k tomu, aby ji mohlo rozvinout, začínají se dít zázraky. Tyto podmínky můžeme zhruba rozdělit do tří oblastí: myšlení, strava a pohyb. Strava plná vitaminů, minerálů, enzymů i dalších výživných látek, dodá materiál a energii k regeneraci všech tkání. Zdravý a přiměřený pohyb dodá informaci o tom, že svaly, kosti… všechny buňky v těle jsou používány. Právě do svých používaných/potřebných částí tělo zabudovává stavební materiál, pečuje o ně a posiluje je. Co nepoužíváme, to atrofuje. Nepoužívané části tělo odepisuje jako nepotřebné. „Přebytečný“ nebo neupotřebený stavební materiál – výživné látky – pak bývá bez užitku z těla vyplavován a nevyužitá energie ukládána do tukové tkáně, kde čeká jen tak, „pro strýčka příhodu“. Fyzickou i psychickou zátěž je však třeba vyvážit kvalitním odpočinkem pro tělo i mysl. Protože jen ve chvílích skutečné pohody se může tělo naplno věnovat regeneraci, růstu, uzdravování.

Ze všeho nejdůležitější je zdravá psychika. Pocity pohody, radosti, lásky, seberealizace… nesmírně pomáhají. Když tělo po stránce fyzické i psychické dostává to, co potřebuje, dokonce si časem přestává dělat nadbytečné zásoby, které jsou vlastně jen přípravou na stále očekávaný stav ohrožení simulovaný stresem a nedostatečnou výživou. Po určitém čase dobré a vytrvalé péče o sebe však tělo obvykle přijme fakt, že je žádný stav ohrožení nečeká a začne ukládat to, co je skutečně potřeba tam, kam to patří.

Právě psychika nás však někdy může brzdit. Byla na něco zvyklá, po něčem touží, něco má ráda. Je to ona, koho může trápit pocit hladu nebo nedostatku čehokoli. Co s tím?

Nechci nikomu tvrdit, že se změna stane úplně sama, zcela bez jeho přičinění. Přesto však můžete zůstat klidní. I ve výživě platí, že méně bývá více. A pomalá změna často bývá trvalejší a účinnější než rychlá (i když i ta rychlá někdy může mít svůj význam). Každý má svou cestu a právě ta je pro něj ta správná, i když se může lišit od cesty kohokoli jiného. A každá cesta také může znamenat dobrodružství, zábavu i radost na každém kroku. A hlavně spokojenost a výsledek.

Popovídáme si o tom, co jíte a co Vám chutná, a ode mne se dovíte, na co jste přirozeně nastaveni. (Mimochodem další dobrou zprávou je, že se tyto dvě věci často v principu shodují – viz níže.) Dál pak spolu budeme nacházet možnosti, kde něco přidat a kde zase ubrat, nebo jen přeskupit tak, aby tělo postupně dostávalo (a dokázalo si brát) víc a víc toho, co potřebuje a míň toho, co mu vadí. A přitom aby pocit pohody zůstal, nebo ještě vzrostl. Někdo potřebuje radost z tvoření, někdo jednoduchost, někomu vyhovuje rychlý postup, jiný se rád přidrží toho, co už zná a postupuje raději pomalu a jistě. A každý svým tempem může dojít tam, kam potřebuje, a každý přitom může být sytý a spokojený (mnohdy totiž velice pomohou už jen správné kombinace potravin apod.). 

Často bývá třeba změnu nastavit na aktuální životní styl. Sladit se zaměstnáním, s vytížením doma, se studiem, u dětí s tím, že chodí do školy, školky, že je někdy hlídá babička nebo jsou zrovna doma jen s tatínkem. (To je samozřejmě jen příklad. Znám tatínky, kteří jsou velice pečliví a skvěle vaří a babičky, které dokonale dbají na zdravou výživu.) Podstatné je, že se vším se dá pracovat, vše je do značné míry řešitelné.

 

Oblasti mého profesního zaměření

  • Výživová doporučení sladěná s Vaší individualitou
  • Jídelníčky pro Vás ideální i jídelníčky, pomocí nichž se k ideálu budeme postupně přibližovat
  • Dětská výživa – Poradím s prvními příkrmy, jak dále navázat. Jak řešit výživu doma, u dětí předškolních i školních (výživa v MŠ apod.) i jak se stavět k rozdílným názorům v užší i širší rodině. Jak i při rozdílných výživových názorech zachovat a budovat dobré vztahy a pohodu pro fyzické i psychické zdraví dětí, Vaše i ostatních zúčastněných.
  • Výživa pro alergiky, astmatiky, celiaky, diabetiky, osoby s oslabenými játry, ledvinami… jednoduché a chutné recepty
  • Ve stravě se primárně zaměřuji na její léčivý efekt v souladu s maximální možnou pohodou. Přirozená úprava hmotnosti, ať už směrem nahoru nebo dolů, bývá příjemným vedlejším účinkem.
  • Přednášky (většinou s ochutnávkami), besedy na téma výživa a živá strava/raw food
  • Výživové kurzy a workshopy živé stravy
  • Víkendové semináře se živou stravou v teorii i praxi, s jógou/power jógou, a kde získáte další možnosti k uvolnění a vyladění těla i duše a to pomocí krásných tónů neobvyklých hudebních nástrojů (muzikoterapie) i velikou silou rodinných konstelací (muzikoterapii a konstelace vedou mé báječné a velice zkušené kolegyně).
  • Vedu skupinové i individuální lekce power jógy pro začátečníky i pokročilé a lekce těhotenské jógy systémem Andrey Smékalové. V malých skupinkách nebo individuálně cvičím i s lidmi, kteří mají určitá pohybová omezení.
  • kniha o živé stravě „Nevšední gurmán“ plná teorie i receptů je k zakoupení u mne i na recepci Biorezony. Více o knize zde

 

Seberozvojové a vzdělávací kurzy

  • absolvent 1. a 2. stupně kurzu SRT – Spiritual Response Therapy (r. 2007)
  • absolvent kurzu SpR – Spiritual Restructuring (r. 2008)
  • absolvent Terapeutického sebeprojasňujícího a vzdělávacího konstelačního tréninku
  • (r. 2009/2010)
  • absolvent Silvovy metody (2 stupně Základního kurzu a kurz Trénink intuice r. 2014/2015)

 

Povídání semnou si můžete poslechnout

 

Co mne přivedlo k výživě a živé stravě

Výživa mne zajímala už asi v 16 nebo 18 letech. Připadalo mi velice logické, že co a kolik jíme, má vliv nejen na to, kolik vážíme, ale i na naše pocity a na náš celkový zdravotní stav. Proto jsem se také, ač s určitými výkyvy, snažila jíst zdravě. Jedla jsem jáhly, pohanku, někdy také sóju… dbala na pitný režim a přísun vlákniny, vymýšlela vlastní zdravé recepty, tvořila výborné zdravé moučníky. Bylo to chutné, zábavné, poskytlo uspokojení mému tvůrčímu duchu. Procházela jsem různými výživovými směry, zkoušela dělenou stravu i různé způsoby stravování podle krevních skupin… Skutečné zlepšení mého zdraví však nastalo až se živou stravou. Poprvé jsem na živou stravu narazila ke konci druhého těhotenství. Informace o ní mne tehdy fascinovala tím, jak jasně a logicky vysvětlila účinky čerstvého a syrového ovoce a zeleniny na náš organizmus, velikou sílu této přirozené stravy v původní formě, její přirozené léčivé účinky. 

Překvapeně jsem zjišťovala, že to, co mne už léta trápilo a s čím mi nikdo nedokázal pomoci (špatné trávení, citlivé zuby, alergie, bolesti hlavy, angíny, křečové žíly… i atopický ekzém, kterým trpěla dcera) je zcela přirozeně léčitelné. A pak jsem si představila tu velikou změnu a celý nápad se živou stravou zase zavrhla.

Asi za dva měsíce se narodil syn, krásné blonďaté modrooké miminko, bohužel však permanentně nešťastné kvůli bolavému bříšku. Koliky synka trápily po každém kojení i mezi nimi. Bříško jsme masírovali, přikládali nahřáté plenky… Všechno pomáhalo na chviličku, ale trvalejší úleva nikde. Navíc se už ve dvou týdnech objevily první známky ekzému. (Starší dcera měla ekzém „až“ asi od dvou měsíců.)

Jelikož byl syn plně kojený a mně bylo podobně špatně, jako jemu, skoro po všem, co jsem snědla, bylo jasné, že koliky nemůže mít z ničeho jiného, než z mateřského mléka. To bylo posledním impulsem. Pořídili jsme odšťavovač, pustila jsem se do očistné kúry1 a navázala šťávami a živou stravou. Když se do něčeho pouštím, obvykle čekám, že se to povede. Tentokrát však výsledek předčil všechna má očekávání. Syn byl zcela v pohodě už během tří dnů na očistné kúře, mně bylo báječně a postupně se začaly upravovat snad všechny mé neduhy, i když to tehdy zdaleka nebyla živá strava ze sta procent. Postupně jsem začala na nový jídelníček převádět i dceru (přístup školky se naštěstí ukázal jako velice vstřícný). A další rok byla i dcera bez ekzému a to i v zimním období, kdy bývá ekzém nejhorší.

A co víc, dceru jsem zvládla kojit do necelého roka a půl. Dál už to mé tělo přes sérii chřipek, kdy každá další byla horší, než ta předešlá, prostě nezvládlo. Syna jsem na živé stravě kojila tři a čtvrt roku a celou dobu byla zdravá. (Odstavení obou dětí proběhla i přes mnohá varování v naprostém klidu.) 

Dnes je synovi 10 a dceři 13 let. Prošli jsme zkušenostmi s odlišným stravováním v několika MŠ, ve škole, na školách i školkách v přírodě, na táborech a také drobnými peripetiemi v rodině a u babiček i prima dětskými návštěvami a oslavami u nás i u kamarádů. Něco bylo zcela v pohodě, něco méně, všechno šlo ale vždy vyřešit a děti byly po většinu času zdravé2, spokojené a dodnes jsou mezi vrstevníky v pohodě a rády. A maminky kamarádů si často libovaly, že i jejich robátka u nás v pohodě jedí syrovou zeleninu, přestože doma se to bez remcání nikdy neobešlo. Návštěvy u nás obdivují syrové dorty, semínkové krekry či různé pomazánky… a snad nejoblíbenější jsou zmrzliny.

Od letošního roku necháváme dětem větší volnost v tom, co budou jíst. Doma sice stále jíme hodně syrové zeleniny a k snídaním ovoce, ale ve škole a na táborech děti prvně jedí to, co ostatní a sama jsem překvapena, že to v celku dobře zvládají. Bezesporu má veliký vliv, že to byla změna postupná a tělo mělo čas si zvyknout. Za jejich začátky na živé stravě jsem ale velice ráda. Dětský organizmus není stavěný ani na pasterizované kravské mléko, ani na prefabrikovanou dětskou výživu ve skleničkách3. Vždyť mateřské mléko je také živá strava a zvířecím mláďatům ve volné přírodě také nikdo nevaří. A dcera, do tří let na klasické „zdravé“ dětské výživě, měla kromě ekzému také časté střevní a žaludeční potíže s průjmy, zvracením a teplotou a jen velice obtížně se jich zbavovala. Na živé stravě tyto potíže zcela přestaly a syn, který po kojení začínal rovnou se živou stravou, jimi netrpěl nikdy. Proto věřím, že se povedlo, nechat jejich trávicí trakt díky živé stravě přirozeně dospět, že jim živá strava posloužila jako základ. Teď si užívají větší volnosti a časem se samy rozhodnou, co si ponechají, k čemu se možná vrátí a kdy, a co už třeba možná nepotřebují.

Já u živé stravy zůstávám. Díky systému zdravotnictví, v době, kdy jsem se narodila, jsem nikdy nebyla kojena a později vyrůstala s anginami a penicilinem a další zátěží dědičnou, z nevhodné stravy, amalgámových plomb, léků proti alergii, z prostředí… Živá strava pomohla hodně, a co nezvládla ona, s tím mi dnes pomáhají biorezonanční přístroje. I kdyby se však podařilo celé tělo dokonale vyčistit, neplánuji, že bych se živé stravy vzdala. Je to ohromný životabudič a krom toho mi velice chutná.

 


 

Určení metabolického typu podle astrologie

Zdravá výživa je skvělá, ale co s naší individualitou? Jsme přeci každý jiný, každému vyhovuje něco trochu nebo i zcela odlišného, než někomu druhému. Co s tím? Lze i toto řešit? Rozhodně. A právě odhalování rozdílností je nejvíc zajímavé. Právě proto je nás tolik, abychom mohli projevit veškerou rozmanitost Boha, Vesmíru, Přírody… nazvěme to jakkoli je nám blízké. Ostatně v každém z nás všechno toto najdeme. Proto jsme tak nádherně rozdílní, a přeci jeden druhému blízký. A abychom mohli poznat, jak je právě jeden každý z nás nastaven, a to i v dnešní době, kdy intuice zatím zvolna znovu hledá své místo na slunci, můžeme využít fantastický nástroj poznání.

Nástroj, který tu vždy byl a dnes jej znovu objevujeme. Tím nástrojem je astrologie

Můžeme sledovat náš vliv na druhé. Když jeden něco řekne nebo udělá, vždy to ovlivní i ostatní přítomné ať už na vědomé či nevědomé úrovni, protože snad vždy reagujeme minimálně myšlenkou a už tím se mění chemie v našem těle. Vyplavují se buď hormony štěstí a lásky, jako endorfiny, oxytocin… nebo naopak stresové hormony, např. adrenalin. A to dál řídí to, co se v našem těle děje, ať už to projevíme na venek, ale někdy ještě mnohem víc, pokud vše necháme dít především uvnitř. (Říkám především, protože naše vnitřní naladění září do daleka, ať už skáčeme radostí, pláčeme štěstím, řveme vzteky, nebo jen tiše sedíme, a tu radost, bolest, lásku nebo strach necháváme jen tiše bublat pod povrchem. A na nás samotné mívá pak toto vnitřní bublání vliv ještě větší.) A zpětně a snad zdánlivě nenápadně reagují i buňky v tělech lidí v našem okolí4. Tělo se čistí, nebo naopak zanáší odpadem ze stresových hormonů, které jsme si právě sami vytvořili, a tím zůstává více nebo méně energie pro ukládání výživných látek.

A tak jako máme vliv jeden na druhého, ovlivňujeme i naši zemi a ona zpětně ovlivňuje nás. A veliký vliv má na nás i slunce a měsíc. Tak jako měsíc způsobuje příliv a odliv (které jsou zjistitelné i ve sklenici vody, pokud máme dost citlivé přístroje k jejich změření), tak má veliký vliv i na nás. Vždyť i naše těla jsou z velké části tvořena vodou. A vliv na nás mají i planety a další tělesa ve vesmíru. Vždyť každé z těchto těles vytváří silné elektromagnetické a gravitační pole. Tak silné, že na ně nelze nereagovat. Tato pole na nás působí stále a různě se mění, jak se mění postavení těchto těles. A obzvlášť veliký vliv na nás měly planety v citlivém okamžiku našeho zrození, tedy v okamžiku, kdy se fungování našich orgánů teprve nastavovala. Objevování těchto souvislostí je nesmírně dobrodružné. Astrologie je velice mocný nástroj poznání. Už počáteční znalosti nám rozkryjí např. jak je to v našem těle s tvorbou žluči – životadárné zásadité tekutiny, která není spojena jen s metabolizmem tuků a na emocionální úrovni s hněvem, ale udržuje také prokrvení tkání a tím i distribuci živin do každé buňky v těle. Množství propojení mezi jednotlivými tkáněmi, orgány, buňkami v našem těle našimi emocemi, mezi námi navzájem i s celým vesmírem je nekonečné. Jsme obrovské množství spojených nádob. Když se v kterékoli pohne hladina, má to vliv na všechny ostatní. Všichni jsme ovlivňováni okolím, ale všichni jsme také velice vlivní a můžeme mnohé změnit. Nic ve vesmíru není statické.

Proto pojďme spolu objevovat, kam až naše moc sahá a co všechno dokážeme. Naše možnosti jsou neomezené. Je krásné dojít k tomuto poznání. Tím víc, že nám může být zdrojem radosti, zdraví, klidu, lásky, tvořivého uspokojení, zábavy…

Pokud se naše tělo a/nebo mysl nachází ve stavu, kdy je pro nás obtížné začít se měnit jen svým vlastním úsilím, biorezonanční přístroje v citlivých rukou profesionálů mohou velmi pomoci. Zbaví tělo patogenů, se kterými už si samo nedokázalo pomoci, vyladí harmonický nesoulad a orgány mohou opět začít přirozeně fungovat. Celý organizmus se opět dostává do souladu sám se sebou i s přírodou. Právě v tuhle chvíli je důležité pomoci mu udržet správné tempo. Dodat stavební materiál pro budování i regeneraci a zároveň udržet ten pravý náboj – radost z tvoření i z rozmanitosti chutí, pohodu z příjemného zasycení. U koho je to třeba, lze i zachovat pocit bezpečí, které skýtá opora v již známém, a nové věci, veškeré změny vnášet do života pomalu a postupně.

Živá strava je skvělá. Obsahuje všechno, co potřebujeme, v nádherné rozmanitosti fotem, kterou umí dát jen příroda. Nemusí být ale úplně pro každého. Alespoň ne hned a v tuto chvíli. Každý si do značné míry nastavuje sám, co právě jemu udělá nejlépe, i když mnohé zákonitosti těžko můžeme obejít. Právě proto k sobě přistupujme citlivě. Poznávejme a těšme se z pocitů radosti, učme se rozpouštět stres a nevyvíjejme na sebe tlak.

Podle toho, co jíte dnes a jaké je Vaše nastavení (jestli Vaše tělo rádo tráví spíš sacharidy, tuky nebo bílkoviny, jak se dovede vyrovnat se solí ve stravě apod.), spolu dáme dohromady jemnou a ostupnou změnu, která umožní Vašemu tělu dobře fungovat a Vaší psychice se co nejvíc radovat.

Ostatně většina lidí své právě objevené nastavení obvykle vnímá jako příjemné a přirozené. Jen jsme si často pod tlakem okolí, které může být nastaveno jinak, nebo pod vlivem určitých vžitých výživových zásad, vytvořili domněnky, že když nebudeme jíst určitou složku potravy (a ona pro nás přitom vůbec nemusí být vhodná), může nám něco chybět. A možná jsme tím umlčeli svůj přirozený instinkt.

Pojďme se proto spolu vrátit ke svým instinktům. Najít spolu přirozenou stravu chutnou a revitalizující, stravu plnou radosti a vhodnou právě pro Vás nebo Vaše děti.

Hana Zapletalová

Napište nám

Vyplňte prosím všechny povinné položky označené hvězdičkou. Ozveme se vám hned, jak to bude možné.

Používáme cookies na naší webové stránce, abychom přizpůsobili naše webové stránky vaším zájmům a preferencím.